Gelato italialainen jäätelö

Italialaisen gelaton historia ulottuu 1500-luvun loppupuolelle, näyttäviä juhlia suunniteltaessa Espanjan kuninkaan vierailun kunniaksi. Kuninkaalle tarjoiltiin kermaista, jäähdytettyä jälkiruokaa ja gelato oli syntynyt! Ennen gelaton keksimistä tarvittiin kuitenkin paljon muita oivalluksia, kuten Aasiassa keksitty jäämurskan sekoittaminen hedelmiin ja arabialaisten oivallus valmistaa sokerista siirappia ja tehdä sorbettia.

Tunnetuksi gelato tuli sisilialaisen Procopio dei Coltellin (1651-1727) myötä, perittyään kalastaja-isoisänsä Fransescon keksimän gelatokoneen. Gelatosta tuli lopullisesti suosittu 1920-1930-luvuilla, jolloin Italian katukuvaan ilmestyivät ensimmäiset gelatoa myyvät kojut.

Gelato vs. tötteröjäätelö

Gelato on italiaa ja suomeksi käännettynä tarkoittaa jäätävää, jääkylmää, jäätynyttä, mutta käytännössä jäätelöä. Joidenkin mielestä gelato on jotain hienompaa kuin jäätelö, mutta jäätelöä se on, sen italialainen versio.

Gelato on kuitenkin omanlaisensa jäätelö, jolla on tarinan lisäksi oma tyylinsä. Jos verrataan gelateriasta ostettua italialaista jäätelöä ja jäätelökioskista ostettua tötteröä, ero kahden tyylin välillä on helppo huomata.

Gelaton koostumus on pehmeä, hiukan venyvä ja tiivis. Tötteröjäätelön pehmeys on erilaista, koostumuksessa on enemmän ilmaa ja jäätelö sulaa herkemmin. Erot näiden kahden jäätelötyylin välillä muodostuvat suurimmaksi osaksi raaka-aineiden, valmistusmenetelmän ja säilytyksen eroista. Perinteinen gelato tehdään maitoon (Ngf:llä Kaslinkin kauramaitoon), tötteröjäätelöt useimmiten kermaan. Gelatossa on vähemmän tai ei ollenkaan kananmunaa ja useimmiten rasvaa vain 4-6%, kermajäätelössä noin 10%.

Gelato vispataan hitaammin kuin tavallinen jäätelö, näin ollen gelatossa on mukana vähemmän ilmaa ja koostumus ei ole yhtä ilmavan kuohkea kuin tötteröjäätelössä. Tavallinen jäätelö vaatii kylmemmän säilytyslämpötilan kuin gelato, siksi gelato on myös pehmeämpää.#

Makuvaihtoehdot ja raaka-aineet

Kaikki valmistamamme gelatot ovat kauramaitopohjaisia ja täysin vegaanisia, eli niissä ei ole käytetty mitään eläinperäistä raaka-ainetta, kuten lehmänmaitoa, kermaa, hunajaa tai kananmunia. Sorbetit saavat makunsa kotimaisista marjoista ja tuoreista yrteistä.

Suosituimmat tuotteemme:

  • Suolakaramelli-gelato
  • Mansikka-basilikasorbetti
  • Pistaasigelato
  • Suklaasorbetti
  • Sitruunasorbetti
  • Uuniomenagelato
  • Lattegelato

Jäätelömaut vaihtelevat sesongin mukaan. Jotkut maut ovat selkeästi kausituotteita, kun taas kestosuosikkeja on yleensä hiukan varastossa.